Vraag en Antwoord
 

Waarop moet ik letten bij de aanschaf van een pup?
Natuurlijk is het belangrijk om te zien of de pup gezond is. Uiterlijke kenmerken zijn: schone ogen, die niet troebel zijn of tranen, schone oortjes, zit er geen vuil rond de anus gekleefd (dit kan wijzen op diarree) staat de pup stevig op zijn pootjes en is de stand van de pootjes goed (geen O-benen of X-benen). Aanwijzingen voor al deze gezondheidsaspecten vindt u in ieder goed hondenboek. Verder is het van belang dat u veel vragen stelt aan de fokker. Een goede fokker met liefde voor zijn honden zal met plezier iedere vraag zo goed mogelijk beantwoorden. Kijk ook eens hoe de pups opgroeien. Krijgen ze voldoende gelegenheid zich te ontplooien? Is daarvoor voldoende ruimte en speelgoed beschikbaar? Doet de fokker er alles aan om zijn pups goed te socialiseren, door ze vertrouwd te maken met allerlei situaties, mensen, geluiden en dingen? Op deze manier kunt u al nagaan of de pup die u wilt aanschaffen zich bij die bepaalde fokker bevindt. Dan wordt het belangrijk om uit al die leuke, vrolijke wollebolletjes juist die ene te kiezen die het beste bij u en uw gezin past. Feitelijk is dit voor u zelfs na meerdere bezoekjes een onmogelijke opgave. Veel meer dan het uiterlijk heeft u immers niet om op af te gaan. Houdt vooral in gedachten dat een mooi uiterlijk in feite niet meer is dan verpakking. Waar het om gaat is de inhoud, ook - en juist vooral bij een hond. Natuurlijk heeft u voor uzelf al bepaald wat u met uw hond wilt gaan doen en over welke kwaliteiten hij moet beschikken. Moet het een showhond worden? Of juist een werkhond? Of "alleen maar" een fijne kameraad voor u en uw gezin? Maak uw wensen kenbaar aan de fokker, zodat hij voor u de juiste keuze kan maken. Hij/zij is immers alle dagen bezig met zijn pups en zal dus een redelijke inschatting kunnen maken van de verschillende karaktertjes.

Ik lees op uw site nogal eens de afkorting RST. Wat houdt dit precies in?
RST staat voor RasStandaardTest. Deze test wordt ingericht door de Nederlandse Rottweiler Club en is bedoeld om Rottweilers die qua uiterlijk of karakter niet voldoen aan de Rasstandaard zoals die is vastgelegd bij de FCI, uit te sluiten van de fokkerij.  De test bestaat uit drie onderdelen: een exterieurkeuring, waarbij ook de afmetingen van de hond in ogenschouw genomen worden, een sociaal gedeelte en een karaktertest, waarbij de zelfzekerheid, zelfstandigheid en onverschrokkenheid die zo typerend zijn voor de Rottweiler onderzocht worden.
Rasverenigingen hebben in hun fokreglement opgenomen dat fokdieren moeten voldoen aan bepaalde eisen, teneinde het ras te behouden en verder te verbeteren. Ik onderschrijf dit streven en daarom liet ik voorheen de honden waarmee ik wilde fokken o.a. deelnemen aan een aantal shows en aan de RST in BelgiŽ. Tijdens de test van Emper heb ik veel foto's kunnen maken en aan de hand daarvan kunt u een indruk krijgen hoe het er tijdens zo'n RST aan toe gaat. Volg
deze link om de foto's en bijbehorende commentaren te bekijken. Nu ik opnieuw in Nederland woon zal ik mij uiteraard onderwerpen aan de hier geldende fokreglementen.

Krijgen de pups van Van Hapschaarshove een officieel erkende stamboom? En kan ik bij u ook een pup kopen zonder stamboom?
Rottweilerkennel van Hapschaarshove is geregistreerd bij de FCI (Federation Cynologique International) en ik ben aangesloten de Raad van Beheer op Kynologiash Gebied in Nederland. Alle pups die mijn kennel verlaten krijgen een door de FCI erkende stamboom. Het is niet mogelijk bij mij een pup te kopen zonder stamboom, omdat ik (terecht) verplicht ben van het gehele nest aangifte te doen en ook voor alle pups stambomen aan te vragen. Bovendien ben trots op de afstamming van mijn pups en ik hoop dat de nieuwe eigenaren deze trots met mij delen.

In verschillende landen is het couperen van de staarten verboden. Kan ik bij u nog een gecoupeerde pup kopen?
In Nederland en in BelgiŽ is al een aantal jaren een coupeerverbod van kracht. Daarom zullen mijn pups ook niet meer gecoupeerd worden. Hierop kan enkel op medische gronden en met verklaring van de dierenarts een uitzondering gemaakt worden. Schreef ik een aantal jaren geleden nog: "Veel mensen vinden, net als wij, een Rottweiler met staart heel wat minder Rottweiler dan een zonder", nu weet ik inmiddels uit eigen ervaring dat ook een Rottweiler met staart echt wel went. Sterker nog: is deze gewenning eenmaal een feit, dan willen de meeste mensen niet anders meer, om de doodeenvoudige reden dat ze een rott met staart mooier zijn gaan vinden dan eentje zonder! In de praktijk werkt het als volgt: u koopt een puppy van ongeveer 8 weken en dat diertje moet nog Rottweiler worden. Bij zo'n klein ding staat het eigenlijk wel vrolijk, zo'n enthousiast wapperend antennetje. Tegen de tijd dat uw puppy is uitgegroeid tot een stoere volwassen Rottweiler, weet u allang niet beter meer dan dat die staart er gewoon bij hoort. Ook hoor ik heel vaak dat mensen hun hond (of die van iemand anders) makkelijker kunnen 'lezen' dankzij de staart. Twijfelt u nog steeds? Een hond met staart kan makkelijker zwemmen, dankzij dit roer en zelfs bij het lopen blijkt de staart een belangrijke rol te spelen.
Ik wil dan ook iedereen die hierover teleurgesteld is bemoedigen en aanmoedigen om dit prachtige ras trouw te blijven. Een hond is immers meer dan een staart alleen en een Rottweiler blijft een Rottweiler, staart of niet. Zijn karakter zal altijd hetzelfde blijven, dankzij fokkers die zorgvuldig hun ouderdieren kiezen en die zich blijven inzetten om dit prachtige ras te behouden en te verbeteren.
Mocht u, ondanks al deze argumenten nog altijd van mening zijn dat een Rottweiler met staart geen Rottweiler is, dan dient u zich ernstig af te vragen of u deze prachtige hond wel waard bent.

Ik krijg voor het eerst een Rottweiler met staart. Moet ik nog ergens speciaal op letten?
Behalve voor de kopjes en glazen op uw salontafel moet u vooral oppassen wanneer uw hond gezwommen heeft in koud water. Waar sommige Rotties een absolute afkeer hebben van zwemmen, zijn andere juist fervente waterratten, die zelfs in de winter zonder enige schroom te water gaan. Bij deze individuen is het gevaar van een koudwaterstaartverlamming niet ondenkbaar. Het is zaak de hond na het zwemmen goed af te drogen en daarbij vooral aandacht te schenken aan de staart. De staart heeft namelijk heel weinig (beschermend) vetweefsel en door onderkoeling kan deze verlamd raken. Gelukkig duurt zo'n verlamming maar enkele dagen tot een week, maar het is voor de hond behalve lastig ook heel pijnlijk. Voorkomen is dus ook hier beter dan genezen.

Hoe vaak moet mijn pup c.q. hond ontwormd en ingeŽnt worden en waarom is dit belangrijk?
Als het goed is heeft uw pup bij de fokker al een aantal inentingen gehad, die vermeldt staan in het inentingsboekje, dat door de dierenarts is ingevuld en aan u is meegegeven. Het beste is om uw puppy met 9 en met 12 weken te laten inenten. De cocktail die dan gegeven wordt beschermt hem in het komende jaar tegen alle veel voorkomende infectieziekten. Vroeger werd deze cocktail-enting standaard ieder jaar herhaald. Inmiddels gaan er steeds meer stemmen op om hier wat terughoudeender mee om te gaan. Door middel van een zogenaamde titerbepaling kan worden vastgesteld of er in het bloed van uw hond nog voldoende afweerstoffen aanwezig zijn. In dat geval zal her-enten nog niet nodig zijn. Inenting tegen RabiŽs (hondsdolheid) is alleen noodzakelijk wanneer u van plan bent uw hond mee te nemen naar het buitenland. Wanneer uw hond echter uit logeren gaat in een hondenpension zal het meestal wel noodzakelijk (lees: verplicht) zijn om aan te tonen dat uw hond minder dan een jaar geleden werd ingeŽnt.
Ontwormen is een heel ander verhaal. Veel mensen denken dat dit pas nodig is wanneer zij wormen of wormdelen zien in de ontlasting van hun hond. Dit is absoluut een misvatting! Wormeitjes zijn microscopisch klein en worden o.a. verspreid via uw schoenzolen. Besmetting is dus niet te voorkomen! Maar u kunt wel voorkomen dat de wormen zich in het lichaam van uw hond ontwikkelen en daar schade aanrichten. Regelmatig ontwormen is dus de boodschap! het eerste halve levensjaar van uw pup iedere maand, daarna minimaal twee keer per jaar, liever nog vier keer per jaar. Vraag uw dierenarts om advies over het te gebruiken middel en haal niet zomaar een middeltje in de dierenspeciaalzaak. Het gevaar van een wormbesmetting is niet te onderschatten. Dodelijke afloop is niet utgesloten! Om nog maar te zwijgen van het gevaar van besmetting bij uw kinderen...

Is een Rottweiler iets voor mij?
Dit is een vraag die u eigenlijk alleen zelf kunt beantwoorden. Voordat u beslist om een Rottweiler, of welke andere hond ook, aan te schaffen, is het zaak voor uzelf een aantal dingen op een rijtje te zetten. Wat verwacht u van een hond? Waarom wilt u eigenlijk een hond? En waarom zou u overwegen om een Rottweiler te nemen? Alleen om zijn stoere uiterlijk? Bedenk dan dat een hond meer is dan alleen de "verpakking". Verdiep u in het karakter van de Rottweiler, lees erover en praat met ervaren Rottweiler liefhebbers en fokkers. Ga ook eens een kijkje nemen op een hondententoonstelling en op een hondenschool waar met Rottweilers gewerkt wordt. Bent u dan nog steeds van mening dat een Rottweiler de enige hond is waarmee u uw leven wilt delen, ga dan op zoek naar die betrouwbare fokker, die u niet alleen een hond wil verkopen, maar ook bereid is zijn tijd en energie te investeren in een goede begeleiding van u en uw hond. Bedank dat een Rottweiler zeker geen hond is voor iedereen, maar als u bereid bent een waardig roedelleider te zijn en als zodanig voldoende tijd en energie  (om van geld nog even te zwijgen) vrij te maken voor uw hond, dan zult u een kameraad aan hem hebben die als het moet letterlijk voor u door het vuur gaat. 

Waarmee moet ik rekening houden bij het opvoeden van een Rottweiler?
Het allereerste en allerbelangrijkste is: wees consequent! Wat vandaag mag, mag morgen en overmorgen ook. Daarnaast adviseer ik iedereen: Ga naar een goede hondenschool - eentje waar de instructeurs geen vooroordelen hebben tegen Rottweilers. Ga allereerst op zoek naar een leuke puppycursus, waar de pups niet alleen gedrild worden, maar ook volop met elkaar mogen spelen. In veel gevallen hebben de instructeurs van een hondenschool meer werk met het opvoeden van de baasjes dan van de honden. Wees daarom niet al te eigenwijs en sta open voor nieuwe ideeŽn.
Belonen werkt beter dan straffen en straffen is volkomen zinloos wanneer dat niet geassocieerd kan worden met de daad. Straf nooit in woede of drift. Wees zelf in balans, dan kunt u uw eigen gemoedsrust overbrengen op us hond. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, zodat uw hond niet uit verveling gaat slopen, of zijn opgekropte energie op uw bezoek loslaat. Om met Cesar Millan te spreken: Excercise, Disciplin, Affection... Oefening (lichaamsbeweging), Discipline (opvoeding), Affectie (aanhalen, liefde delen)... in die volgorde. Geloof me, deze formule werkt!
Verder bepaalt u in uw huis natuurlijk zelf de regels. Hond op de zetels? Prima, als u dat prettig vindt. Wilt u dit absoluut niet hebben? Ook goed. Zolang u maar duidelijkheid schept voor de hond, over wat wel en wat niet wenselijk is.

Ik twijfel tussen een reu of een teef.
Over het algemeen kan gezegd worden dat reuen wat dominanter zijn dan teven. Er zijn echter altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. Er komen zeer dominante teven voor, net zo goed als zeer onderdanige reuen. Wanneer u liever een minder dominante hond heeft, omdat u kleine kinderen heeft, of omdat u nog niet zoveel ervaring heeft, laat u dan in ieder geval goed voorlichten door de fokker. Hij weet welke pups in het nest al dominant gedrag vertonen en welke niet. De keuze tussen een reu of een teef kan verder door verschillende factoren beÔnvloed worden. Een teefje wordt gemiddeld twee keer per jaar loops. Tijdens die periodes is zij niet altijd welkom op hondenshows of wedstrijden en ook op de meeste hondenscholen zal zij een aantal weken niet aan de lessen mogen deelnemen. Een reu kent die problemen niet. Maar een reu zal wat sneller de neiging hebben tot weglopen, vooral wanneer er een loopse teef in de buurt is. Wilt u ooit een keer een nestje fokken, dan kiest u vanzelfsprekend voor een teefje. Bovendien zijn over het algemeen teefjes wat aanhankelijker dan reuen. Reuen daarentegen zijn vaak imposanter van uiterlijk. De keuze is dus geheel afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en smaak.

Mag mijn pup traplopen?
Die vraag kunnen wij kort beantwoorden: nee! Bij een pup zijn alle spieren en beenderen en dus ook de gewrichten nog volop in ontwikkeling. Het is van groot belang, dat u met deze ontwikkeling rekening houdt en de beweging en oefeningen die u doet daaraan aanpast. In geval van twijfel kunt u het beste overleg plegen met uw dierenarts of met de fokker van uw pup.

Welke voeding is het beste voor mijn hond?
Na vele jaren mijn honden brokvoeding gegeven te hebben, ben ik ervan overtuigd geraakt dat dit niet de beste keuze geweest is, zelfs niet las ik koos voor de duurste brokken. In mijn ogen is brokvoeding vergelijkbaar met junkfood... eten uit de snackbar zeg maar, voor mensen. Hoewel er over de preciese afstamming van de huishond nog altijd veel gediscussieerd wordt, kunnen we toch aannemen, dat de wolf een belangrijk aandeel geleverd heeft in het genenpakket van onze huishonden. Als er andere dieren (zoals bijvoorbeeld de coyote) een aandeel geleverd hebben, dan zijn dit toch allemaal wilde dieren en prooi-eters geweest. De meest natuurlijke voeding voor de hond bestaat dan ook uit prooidieren, m.a.w. vlees met alles erop en eraan: botten, organen, eventueel zelfs vacht en veren. Het klinkt ingewikkeld en dat kan het ook zijn, wanneer u zelf het menu op verantwoorde wijze wilt samenstellen, maar tegenwoordig is er veel verse complete voeding in de handel. Kijk bijvoorbeeld eens op www.gunshies.nl. Hier kunt u een goede indruk krijgen van wat er allemaal verkrijgbaar is. De eigenaar van deze (web)winkel heeft een heel uitgebreid artikel geschreven met betrekking tot voeding voor uw hond, uitgaande van het principe van complete verse voeding (KVV). Met haar toestemming heb ik dit artikel een plek gegeven op deze website. Mocht u dus geÔnteresseerd zijn (en wie is dat niet, als hij het beste wil voor zijn hond?) dan kunt u dit hier downloaden als PDF.

Er is een kindje op komst en nu zegt iedereen dat dat gevaarlijk is met een Rottweiler in huis. Wat moet ik doen?
De komst van een kindje in huis betekent een grote verandering, niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw hond. Geen enkele hond is echter van nature gevaarlijk of agressief naar een kind en dat geldt zeker voor een Rottweiler. U zult echter wel met een aantal dingen rekening moeten houden. Laat nooit, zelfs niet voor vijf minuten kind en hond samen alleen in een ruimte. Dat geldt trouwens voor alle kinderen van alle leeftijden en voor alle honden, groot of klein. Bereidt uw hond voor op de komst van de kleine door tijdig de hoeveelheid aandacht die hij krijgt een beetje te verminderen. Laat de hond er rustig bij als u het kindje aan het verzorgen bent, zodat hij kan zien en voelen, dat zowel hij als de baby deel uitmaken van het gezin. Laat de hond rustig eens aan de voetjes van de baby snuffelen en likken, zodat hij zich de geur kan eigen maken. Wanneer u rustig blijft onder alle omstandigheden, dan zal uw hond ook rustig blijven. Het is dan zelfs zeer goed mogelijk dat hond en kind een onafscheidelijk duo gaan vormen, waar zelfs u nog maar met moeite tussen kunt komen.

Regelmatig worden mij vragen gesteld met betrekking tot vlooien en teken. Kort wil ik daarop ingaan:
Vlooien en teken zijn niet alleen lastig, ze zijn ook gevaarlijk. Zowel vlooien als teken kunnen ernstige ziekten overbrengen op de hond en op de mens. Een goede bestrijding is daarom uitermate belangrijk. Wacht hiermee niet tot de zomer begint, want dan bent u waarschijnlijk te laat en wordt al veel hinder ondervonden. Een vlo heeft meestal een zeer grote familie bij zich, die samen al snel een ware plaag vormen. Teken kunnen ernstige ontstekingen veroorzaken die slechts zeer langzaam genezen. Bovendien brengen teken bacteriŽn over die o.a. Ziekte van Lyme veroorzaken. Uw huisarts en uw dierenarts zijn de aangewezen personen om u te adviseren over voorkomen en behandelen van ellende veroorzaakt door dit ongedierte.